Archiwa tagu: panel

Otwieranie pliku – ostrzeżenie o zabezpieczeniach

Wiele osób skarży się, że w systemie Windows 10 podczas otwierania niektórych programów (ich skrótów) wyskakuje komunikat: „otwieranie pliku – ostrzeżenie o zabezpieczeniach… czy chcesz otworzyć ten plik?”:

otwieranie pliku - ostrzeżenie o zabezpieczeniach

Komunikat: otwieranie pliku – ostrzeżenie o zabezpieczeniach

Wyskakujące okno jest denerwujące i opóźnia pracę. Wyświetla się jednak po to aby uświadomić nas, że „Pliki pochodzące z Internetu mogą być użyteczne, ale ten typ pliku może być szkodliwy dla komputera. Jeśli nie masz zaufania do źródła, nie otwieraj tego oprogramowania”. 

Zatem jeśli wiemy jakie jest zagrożenie i mamy zaufanie do źródła naszego programu możemy włączyć ten komunikat w następujący sposób:

Za pomocą funkcji oznaczonej lupą Wyszukaj w systemie Windows wpisujemy i klikamy w opcje internetowe:

wyszukiwanie opcje internetowe panel sterowania

wyszukiwanie opcje internetowe w panelu sterowania

wybieramy zakładkę Zabezpieczenia, następnie na dole klikamy w Poziom niestandardowy

właściwości Internet Zabezpieczenia poziom niestandardowy

właściwości: Internet / Zabezpieczenia / Poziom niestandardowy…

Na wyświetlonej liście wyszukujemy hasło „Różne” (aby przyspieszyć możemy wcisnąć literkę R na klawiaturze)

ustawienia zabezpieczeń - strefa internet Różne Uruchamianie aplikacji niebezpiecznych włącz niezabezpieczone

Różne / Uruchamianie aplikacji niebezpiecznych / włącz (niezabezpieczone)

Następnie w zakładce „Różne” znajdujemy wpis: „Uruchamianie aplikacji niebezpiecznych” i zmieniamy z „Monituj (zalecane)” na „Włącz (niezabezpieczone)”. Klikamy OK i jeśli jesteśmy świadomi zagrożeń potwierdzamy poniższe Ostrzeżenie:

ostrzeżenie Czy na pewno chcesz zmienić ustawienia dla tej strefy

Ostrzeżenie! Czy na pewno chcesz zmienić ustawienia dla tej strefy?

Prawdopodobnie w ułamku sekundy wyświetli się komunikat w prawym dolnym rogu:

przywróć ustawienia zabezpieczeń internetowych

Będzie on zapewne co jaki czas wyskakiwał i przypominał o zmianie zabezpieczeń internetowych. Jeśli ten komunikat także nas irytuje i jesteśmy świadomi zagrożeń jakie mogą czaić się w programach z nie pewnych źródeł możemy wyłączyć komunikat klikając w ikonę powiadomień przy zegarku w prawym dolnym rogu ekranu”

centrum akcji zabezpieczenia i konserwacja

centrum akcji / zabezpieczenia i konserwacja / przejdź do ustawień

wybieramy „Przywróć ustawienia zabezpieczeń internetowych”, następnie gdy pojawi nam się okno z zapytaniem co chcemy wykonać, zamykamy je.

W przypadku gdy nie poradzicie sobie z powyższym problemem mogę rozwiązać go zdalnie za pomocą usługi zdalnego pulpitu. W celu zamówienia tego typu usługi proszę o kontakt.